Waarover je zelden nadenkt

24 november 2019 0 Door Loes Kolsters

In het kader van dingen waarover je normaliter niet nadenkt; hoe komt een bedelaar in rolstoel beneden in de metrogangen 3 trappen naar beneden zonder lift? Echt, ik krab me nogal eens op de kop en denk ineens na over dingen waarover ik eerder niet echt veel gedachtes liet gaan

Deze week ging ik naar een ecologische coöperatie met mijn Franse buurvrouw.
Prachtig! Ze kopen met 350 leden direct bij boeren en producenten zonder tussenkomst van handelaren en runnen 3 momenten per week hun eigen winkel. Wat een juwelen trof ik daar! Van locale wijnen en bieren, naar prachtige groenten, versgebakken brood Etc.
Ik heb bij de buuf inmiddels meerdere malen mijn eerlijke maaltijden afgegeven, omdat het soms echt te veel is voor mij alleen. Als ik een beetje eten over heb gaat het naar de vaste clochard die hier twee straten verderop ‘woont’. (Hij verhuisd dagelijks een paar keer van straatkant maar blijft in z’n eigen territorium. Dat klinkt gek, maar is echt zo.)
Ook kreeg ik een uitnodiging voor mijn buufs 50e verjaardag. Hoe leuk is dat!
Ik voel me hier enorm thuis, en hoewel mijn Frans nog steeds belabberd is, wordt ik meer en meer inwoner van de stad. Praat over “mijn wijk” en heb besloten dat ik toch echt nog meer moet studeren op m’n spreekvaardigheid.

Deze week was ik op vrijdag vroeger klaar met studeren. Dus had ik een paar uur de tijd. Ik werkte wat thuis aan mijn huiswerk en ik bezocht een vegan conceptstore en kocht daar wat kleine essentiële onderdelen voor de aanschuiftafel van januari. Een frans thema uiteraard. De data voor de aanschuiftafels 2020 komen spoedig online..

Ook kreeg ik wat meer info over mijn “afstudeeropdracht” Dit is een bijzondere. Want ik ga koken voor een groep mensen die een incluiding dinner willen nuttigen. Dit wil zeggen dat praktisch alle mensen die avond van het eten moeten kunnen genieten, ongeacht hun religie. En daar zit toch een spannend facet! Want er zullen ook Jains aanschuiven. Ik had dus tot op twee weken terug nog niet eens ooit gehoord van Jains! Het is een geloof waarbij dus geen Ingredienten worden genuttigd waarvan dier of de plant sterft als je deze gebruikt. Dus een kool, aardappel, prei, wortel, knoflook en ui mogen niet. Ook familie uit de nachtschade-groep worden niet gegeten. Geen aubergine bijvoorbeeld. Ook gegiste producten als tempeh en gist in een simpel maggieblokje? Not done…
3 voorgerechten, 2 hoofdgerechten en 60 mensen waarvan 1 voor- en hoofdgerecht beiden Frans zijn.

Ik zal ook nog een berichtje schrijven over afgelopen weekend. Want het was weer fantastisch! Ik ontdekte weer vanalles! En ik deed dit niet alleen! Mijn Oostelbeerse buurvrouw was er bij.

En om alvast twee van jullie vragen te beantwoorden over mijn verblijf hier;

Hoe ik woon; Ik ‘woon’ in een kleine loft in het Afrikaanse deel van het 18e regiment. Het wordt ook goute d’or genoemd. Ik woon klein. Er staat een (slaap) bankje, een houten kist, een metalen kledingkast en er is mijn bed. Een hele hoogslaper. Met stijle stalen ladder naar boven. Onder het bed zit een badkamertje met wastafel, zitbank met doucheslang en een wc. Ook is onder het voeteinde van mijn bed een kleine keuken met wasbak en een electrisch kookpitje. Mijn jas jang ik op aan een schildersezel. (Er zit een foto bij van de binnenplaats. Links achterin aan de zijkant ‘huis’ ik.)

Is er een tv / verveel je je;
Er is geen tv. Maar het is een enorm enorm fijne plek en bijzonder stil voor Parijse begrippen. Ik voel me hier heel fijn. En de rust doet me ook echt goed. Ik heb van Karlijn en Dirk, welke ik heb leren kennen doordat ze dinsdags mee-eten, een kleine laptop mogen lenen welke praktisch is, mocht ik toch wat willen doen op de pc. Maar meestal kom ik pas laat thuis en is het na het eten en douchen toch al bedtijd. Ik heb alleen in het weekend tijd voor andere dingen dan studeren..