Wat een contrasten

29 november 2019 0 Door Loes Kolsters

Het regent. Ik verliet te laat m’n loft. Slecht geslapen, en mijn computer werkte niet mee waardoor ik niet kon doen wat ik moest doen.

In het mooie, nu stinkende, (omdat ze met chemische spullen de muren hebben aangesmeerd, ze gaan stucken) voorportaaltje, loop ik tegen 6 mannen gendarmerie op. In gepantserde vesten hoor ik ze iets tegen elkaar schreeuwen over de troisieme etage terwijl ik een stap naar achter doe en de smerige geur van de muur ruik. Zo! Naar buiten!

Buiten staat een mooi stoeltje.
De vuilnis is nog niet opgehaald en snachts zet half Parijs zijn meubels die niet meer gewenst zijn, aan de straat. Onze plaatselijke brocantewinkel zou juichen en met een busje van stoep naar stoep kunnen rijden. Maar er rijd geen busje en het jaren 50 tafeltje, welke ik niet mee kan nemen in m’n eentje omdat hij te groot is, zuigt het water dankbaar op via de Poten. Zouden ze weten wat voor Deens design ze eigenlijk aan de straat gezet hebben??

Ik loop door goute D’dor. De wijk waar ik ‘woon’. Bij ‘t parkje staat een vrouw tegen haar hondjes te blaffen. Ze bukt en ik zie een zwart met paarse polkadot onderbroek. Verder een paar hoge DR Martens en blote benen. Zou ze haar nachthemd er nog onder aanhebben?
Ik vraag het me af…
De door mij ‘geadopteerde’ zwerver heeft zijn matras al naar de overkant van de weg gesleept en zit onder een stuk doorzichtig plastick onder de overstek wat voor zich uit te staren. Ik geef hem de demi baguette die ik nog over had (er zitten geen conserveringsmiddelen in dus het brood blijft maar een dag lekker)
Bonjour zeg ik er maar niet bij vandaag.

Mijn paraplu doet moeilijk als ik hem probeer in te klappen bij de metro.
Drie pinnetjes zijn er al afgebroken.
Toch maar weer een nieuwe kopen?
5 euro voor een slechte. 15 voor een met de Eiffeltoren. (Bloody tourists.)
Het poortje bij de metro heeft vast mijn chagerijnige gezicht gezien en besluit voor èèn keer met me mee te werken. Dat moet een goed voorteken zijn! Toch? In de metro staat het als sardines op elkaar. niemand klaagt. Of praat.
Bij Charles de Gaulle étoile stroomt de metro voor 2/3e leeg. Perfect geklede mannen en vrouwen. Slank. Mooi in de make-up en haren waarvan ik alleen maar dromen kan.

Parijs. Wat een contrasten..